top of page

Homenatge al World Trade Center

11 de setembre de 2001

15 h. Jornada festiva. Com faig sovint, m'agrada estar assabentat de tot allò que passa arreu del món i per tant miro sovint les notícies o programes especialitzats. Sens dubte les imatges del que estava passant a la ciutat de Nova York em varen impactar des del primer moment, quan vaig veure l'impacte del primer avió.

Potser ha estat un accident, vaig pensar. Fins i tot els mitjans informatius especulaven amb aquesta possibilitat. Però mentre encara estava assimilant aquella primera imatge, veia com un altre avió esclatava a l'altra torre bessona. No podia creure el que estava succeint. Ràpidament vaig cridar a la meva muller perquè veiés el que estava passant. Vaig començar a notar com sorgien de dins meu sentiments de tristesa vers aquells fets tant poc usuals. Ràpidament vaig anar a buscar l´àlbum de fotografies mentre recordava les imatges de quan jo mateix havia estat visitant el World Trade Center de Nova York feia cinc anys. Va ser una tarda trista i patètica que serà recordada malauradament per uns fets que no haurien d'haver succeit mai. Nova York sempre estarà en el meu record.

 

És per això que des d'aquesta nostra pròpia pàgina web volem contribuir de manera molt modesta i personal al record d'una ciutat i d'una gent que varen viure directament l'episodi més espantós de la seva vida.

Cal que tots plegats reflexionem una mica i pensem que allò que va succeir l' onze de setembre de 2001 a l'altre costat de l'Atlàntic també pot succeir qualsevol dia prop de casa nostra.

 

Xavier Marquès

 

World Trade Center - La seva història

Les torres bessones del World Trade Center de Nova York eren sens dubte un dels símbols més importants de la ciutat dels rascacels. Aquelles dues edificicacions ubicades a la zona sud de Manhattan, simbolitzaven l'esperit de tota una ciutat i dels seus habitants així com també, tal i com el seu nom indica, del poder econòmic (World Trade Center - Centre Mundial del Comerç).

 

El WTC va contruir-se a l'any 1977 en una zona anomenada anteriorment Radio Row, entre els carrers Cortlandt i Greenwich, aprop del districte financer de Wall Street. Era un conjunt de set edificis d'entre els que destacaven les dues torres bessones. També hi formaven part el SouthEast Plaza Building, el NorthEast Building, la US Custom House, el Seven WTC i el New York Marriott Hotel. Els arquitectes varen ser Minoru Yamasaki & Associates i Emery Roth & Sons. Els edificis, que tenien 110 pisos i 412 metres d'alçada, varen convertir-se en la construcció més alta de la ciutat i la tercera de tot el món. Hi treballaven diàriament unes 50.000 persones i eren visitades per més de 100.000 turistes. Disposava de 244 ascensors i gairebé 22.000 finestres. Gairebé unes 500 empreses estaven ubicades a les torres bessones del World Trade Center. Entre elles podem descatar la de l'autoritat portuària de Nova York ( New York Port Authority ), Morgan Stanley, el Banc d'Amèrica, el Banc d'Alemanya, el Banc de Taiwan, American Express, o Crèdit Suís, entre d'altres.

 

Curiositats viscudes

Només dos dels més de dos-cents ascensors de què disposaven les torres bessones pujaven íntegrament els 107 pisos. Eren només els utilitzats pels turistes. La resta d'ascensors anaven fins a pisos intermitjos, on s'havia d'anar canviant fins arribar al pis desitjat.

 

Des de la planta baixa s'agafava l'ascensor i amb només 58 segons feia tot el recorregut i arribava a l'observatori situat al pis nº 107. A més, i si el temps hi acompanyava, es podia accedir a un mirador exterior mitjançant una escala mecànica. Sens dubte era com ser l'amo del món. La vista era increïble i excepcional.

 

Precedent d'atemptats terroristes el 1993

El 26 de febrer de 1993 una gran explosió va sacsejar el World Trade Center. Uns terroristes varen fer esclatar una furgoneta que anteriorment havien deixat aparcada en un dels soterranis del WTC. Sis persones varen perdre la vida i més d'un miler varen resultar ferides. Els danys econòmics també varen ser considerables. Omar Abdel Ramán i nou militans islàmics més varen ser acusats i sentenciats per conspiració. A l'any 1998, Ramzi Yousef, sospitós de ser l'artífex de l'atemptat, va ser comdemnat a cadena perpètua.

 

Cronologia del 11 de setembre de 2001

08:45 (hora local) - Un avió de la companyia American Airlines xoca contra la torre nord del World Trade Center de Nova York.

08:55 - Un segon avió, en aquest cas d'United Airlines, xoca contra la torre sud.

09:05 - El president George Bush es troba en una escola de l'estat de Florida quan el seu cap de gabinet, Andrew Card, li dóna la tràgica i esgarrifosa noticia.

09:20 - S'informa que l'FBI ( Federal Bureau of Investigation ) estava investigant un avió que havia estat segrestat abans dels impactes contra el World Trade Center.

09:30 - El president nordamericà, George W. Bush, declara: "Hem sofert una tràgedia nacional. Dos avions han xocat contra el World Trade Center en un aparent atac terrorista contra el nostre pais".

09:32 - American Airlines informa a la BBC que un dels avions era un aparell Boeing 767 de la seva pròpia companyia que feia el trajecte de Boston a Los Angeles. Hi viatjaven 81 passatgers i 11 membres de la tripulació. L'altre avió era un Boeing 757 procedent de l'aeroport Dulles de Washington i que anava a Los Angeles. Hi viatjaven 58 passatgers i 5 membres de la tripulació.

09:40 - Un aparell d'American Airlines s'estavella contra el Pentàgon a Washington. Una part del complexe queda destruida.

09:45 - Es desallotja la Casa Blanca degut a la por a noves amenaces i atacs.

09:50 - Tots els aeroports d'Estats Units són tancats al trànsit aeri.

10:07 - La torre sud del World Trade Center cedeix i es derrumba.

10:27 - La torre nord del World Trade Center també es derrumba.

10:30 - S'especula que un avió s'ha estavellat aprop de l'aeroport de Somerset County, a Pittsburg, a l'estat Pensilvania. United Airlines confirma que era el vol 93, que es dirigia cap a San Francisco des de Newark, a Nova Jersey.

12:39 - Bush apareix de nou davant els mitjans de comunicació i assegura que els responsables d'aquests atacs seran castigats.

13:20 - Bush abandona la base militar de Barksdale, a Luisiana, i es dirigeix a un lloc secret.

13:44 - El Pentàgon anuncia que cinc vaixells de guerra i dos portaavions es dirigeixen cap a la costa est d'Estats Units per a defensar les ciutats de Washington i Nova York.

14:00 - Tots els mercats financers d'Estats Units tanquen les seves portes.

14:48 - L'aleshores alcalde de la ciutat, Rudolf Giuliani, anuncia que el nombre de morts "és molt més gran del què molts de nosaltres podem aguantar".

16:30 - El president Bush abandona la base de Barksdale i es dirigeix cap a Washington, des d'on transmetrà un missatge a tota la nació.

17:20 - L'edifici Salomon Brothers, de 47 plantes i situat aprop del World Trade Center, es derrumba.

20:30 - El president George Bush es dirigeix al pais des del despatx oval de la Casa Blanca: "Avui la nostra nació ha vist la maldat".

 

Informació dels fets extreta de BBC World

 

 

 

NOVA YORK-VIATGE-7.JPG

NOVA YORK-VIATGE-7.JPG

NOVA YORK-VIATGE-6.JPG

NOVA YORK-VIATGE-6.JPG

NOVA YORK-VIATGE-5.JPG

NOVA YORK-VIATGE-5.JPG

NOVA YORK-VIATGE-4.JPG

NOVA YORK-VIATGE-4.JPG

NOVA YORK-VIATGE-3.JPG

NOVA YORK-VIATGE-3.JPG

NOVA YORK-VIATGE-2.JPG

NOVA YORK-VIATGE-2.JPG

NOVA YORK-VIATGE-1.JPG

NOVA YORK-VIATGE-1.JPG

bottom of page